Stefaan Degand stuurt figuurlijk zijn kat en Bart Cannaerts flatert: dit was ‘De Slimste Mens’

Hij had er zich ongetwijfeld veel meer bij voorgesteld, maar een paar écht moeilijke vragen, wat tegenslag en harde concurrentie van de andere spelers hebben Open VLD-voorzitter al bij zijn eerste deelname genekt. Hij zou het, naar eigen zeggen, match per match bekijken, maar dat moest niet. Wegens in de finale naar huis gespeeld door die dekselse Anthony Nti. Lisbeth Imbo deed wat logisch was en leek: winnen. Hou haar volgende week best in de gaten...
Read full article on: hln.be
“Dat zijn geen mensen, dat zijn beesten”. Beluister de Kroongetuigen: De cafémoorden
29 september 2003 is een datum die bij veel Geraardsbergenaars voor altijd in het geheugen gegrift staat. Die nacht vond, op de Markt van Geraardsbergen, een gruwelijke roofmoord plaats in café Het Vraagteken. Drie jonge mensen werden er, voor nauwelijks 3600 euro, door twee broers in geldnood vermoord. In De Kroongetuigen vertellen de speurders die het onderzoek voerden en de nabestaanden van de slachtoffers het verhaal van de dramatische gebeurtenissen van die nacht. Ze proberen vooral een antwoord te vinden op de vraag waarom de daders zo koelbloedig en genadeloos te werk gingen.
HLN.be
ONZE OPINIE. “Zelfs een mailtje ‘afvuren’ richting Poetin zou de voorbije weken voor ons leger moeilijk zijn geweest”
De oplopende crisis tussen Rusland en Oekraïne is veel minder “ver van ons bed” dan we denken. Zelfs niet in vogelvlucht: de grens met Oekraïne is ongeveer even ver weg van Brussel als Rome. Maar geen vrees: het Belgisch leger liet al weten “paraat” te staan en driehonderd troepen klaar te houden. Volgens experten hebben ze niet eens voldoende munitie om langer dan enkele weken een conflict aan te gaan. Maar zelfs een mailtje “afvuren” richting Poetin zou al moeilijk zijn. Zo kreupel lag ons leger onlangs na een recente cyberaanval. Het is een debat dat we moeten voeren: willen we nog militairen waarmee je naar een oorlog kan gaan?
HLN.be
INTERVIEW. Mario De Clercq: “Als Eli, Michael of Toon ooit wereldkampioen willen worden, moeten ze het nú doen”
Twintig jaar geleden won hij zijn derde wereldtitel, vandaag is hij de mentor van de belangrijkste Belgische kanshebbers voor WK-goud. Mario De Clercq (55) tussen Zolder en Fayetteville. “Het kan dagen goed gaan en een uur voor de start kan je plots ineenkrimpen van de stress.”
HLN.be
Wat is er dit weekend te doen in uw gemeente? Dit zijn onze tips
De ene telt dit weekend volop vogels, de andere smijt zich in de dichtregels. Maar naast het Vogeltelweekend en de Poëzieweek staat er nog heel wat op de agenda. Wat dacht je van een vurig potje flamenco? Dit zijn onze uittips.
www.hbvl.be
Deze vrouwen bewijzen dat het meer dan oké is om lang haar te hebben na je vijftigste. “Vijftig is het nieuwe dertig”
Van zodra je de vijftig bent gepasseerd, is het not done om nog steeds lang haar te hebben. “Onzin”, zegt BV-kapper Jochen Vanhoudt.
www.hbvl.be
Koning voetbal en kasteelheer Planckaert: dit zijn de best bekeken programma’s van 2021
Sterkhouders zullen sterkhouders blijven, van de liefde voor het voetbal tot tv-zender Eén als dominant bastion. Dat leert de lijst met best bekeken programma’s van 2021. Al zijn er ook verrassingen, zoals een kleine ijsbeer.
www.hbvl.be
Eerste transpersonage van DC maakt opwachting in ‘Batgirl’ van Adil en Bilall
Adil El Arbi en Bilall Fallah draaien momenteel ‘Batgirl’ voor superheldenfabriek DC, een film die om meerdere redenen een mijlpaal wordt. Niet alleen wordt het de eerste soloprent van het gekende personage. Er zal ook voor de eerste keer een transpersonage haar opwachting maken in een DC-film, gespeeld door een transgender persoon.
www.hbvl.be
Maasmechelaar uit ‘Taxi Joris’ put voor job bij Kind en Gezin uit eigen verleden: “Opgegroeid in kansarm gezin”
Woensdag rijdt Taxi Joris rond in Limburg om Engin Özdemir op te pikken. De 41-jarige Maasmechelaar werkt bij Kind en Gezin in Genk. “Dat wij als gezinsondersteuners zelf heel wat bagage hebben, is onze kracht”, vertelt Engin die opgroeide in een kansarm gezin.
www.hbvl.be
De stem van Siri zoekt een hond
Via Viervoeters op Play4 gaat Libelia De Splenter vanavond op zoek naar gezelschap in haar keramiek-atelier. Dominique Van Malder en Joris Hessels stellen haar een husky voor, maar terwijl Libelia kennismaakt met Charly moet je eens op haar stem letten. Misschien herken je haar wel van je gps of iPhone.
www.hbvl.be
Onze TV-tips: Een opmerkelijk acteur, paniek in de tent en een jonge Tom Hanks
Weet altijd wat u niet mag missen op tv, met deze kijktips van onze redactie.
www.hbvl.be
Wie Wim Helsen wil zien, moet snel zijn: voor deze voorstellingen reserveer je nu al best
Voor een nieuwe show van Wim Helsen moet je je altijd reppen. Nu zijn al tal van zijn voorstellingen uitverkocht. En neem maar van ons aan dat ook voor de andere tips veel vraag zal zijn.
www.hbvl.be
COLUMN. “Ook wij willen uit het kader breken, proberen te vinden wat da Vinci zocht”
In welk schilderij zou u willen leven? Of beter nog: in welk schilderij leven wij? Ik herinner me een mysterieus kinderboek over een vreemde man die in tijden van nood letterlijk zijn toevlucht zocht in een schilderij. Hoe groot die andere wereld wel was waarin hij stapte? Het fascineerde me mateloos. Was het er beklemmend, zoals in een doos van Schrödinger? Of was het schilderijkader meer een poort naar een andere dimensie dan een deur naar een kleine, onzichtbare isolatiecel? Dat de man naar eigen goeddunken in en uit het schilderij kon, brengt me naar hier en nu, naar ons.
www.hbvl.be
Persoonlijke dagvaarding tegen Tommelein en Peeters ingetrokken
De persoonlijke dagvaarding tegen voormalig Vlaams minister Bart Tommelein en huidig minister Lydia Peeters voor uitspraken in het dossier van de zonnepanelen en de terugdraaiende teller is ingetrokken. Dat lieten de twee Open Vld’ers dinsdag weten. “Voor hen is daarmee het dossier persoonlijk afgesloten”, zo staat in een gezamenlijke mededeling. “Beiden zijn uiteraard tevreden met deze afloop, en zullen hier niet verder in de media op reageren.”
www.hbvl.be
Vanaf vrijdag is het verboden om kerncentrales te fotograferen
Vanaf 28 januari is het verboden om kerncentrales te fotograferen. Ook als toerist of als journalist. Tenzij je een uitzondering krijgt van de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).
www.hbvl.be
Het noodplan voor bedrijven: studenten, asielzoekers en werklozen moeten personeelsuitval opvangen
Mogen (brug)gepensioneerden, tijdelijk werklozen, asielzoekers en studenten straks ingezet worden om de personeelsuitval door omikron op te vangen? Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) trekt woensdag met het noodplan van de sociale partners naar de regeringstafel. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) roept studenten alvast op om zo veel mogelijk bij te springen.
www.hbvl.be
Uitnodiging van federaal parlement is godsgeschenk voor antivax-helden
Vandaag starten in de Kamer de hoorzittingen over de vaccinatieplicht. Die zullen wel even duren, want er zijn maar liefst 32 experten uitgenodigd. Voor elke partij een handvol. Tegen dat de hoorzittingen zijn afgerond, is omikron hopelijk voorbij zijn piek. Tenzij de spreektijd 32 keer echt ingeperkt wordt natuurlijk, maar dat is nu net de essentie van een hoorzitting: dat je iemand de kans geeft om te spreken.
www.hbvl.be
Bitcoin op laagste punt in ruim vijf maanden, wat is er aan de hand?
Gaat de cryptomunt nog verder in waarde dalen of wordt de opgang eindelijk weer ingezet? Het is de vraag van één miljoen. “Te veel onzekerheden wereldwijd staan een eensluidend antwoord in de weg”, zegt crypto-experte Gwen Busseniers.
www.hbvl.be
Intern onderzoek naar politiegeweld tijdens betoging
De Brusselse politie is een intern onderzoek gestart naar politiegeweld tijdens de coronabetoging afgelopen zondag. Op amateurbeelden is te zien hoe een man hardhandig tegen de grond wordt gewerkt en enkele rake klappen van een agent krijgt.
www.hbvl.be
Willy Claes stopt als voorzitter Limburgse onderwijsassociatie
Hendrik Verbrugge (N-VA) is dinsdagavond aangesteld als nieuwe voorzitter van de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg. Verbrugge volgt minister van Staat Willy Claes op, die na achttien jaar de fakkel doorgeeft.
www.hbvl.be
Geen coronatsunami in het hoger onderwijs: amper 400 studenten kunnen examen niet afleggen
Ondanks de recordcijfers aan besmettingen in onze provincie, valt het aantal studenten dat door besmetting of quarantaine niet kan deelnemen aan examens mee. “Iedereen krijgt de kans om een gemist examen in te halen”, klinkt het bij de Limburgse hogescholen en universiteit.
www.hbvl.be
Negen procent van jongeren verlaat school zonder diploma
In Vlaanderen verlaat negen procent van de jongeren de schoolbanken zonder secundair diploma. Dat is een verbetering, en wellicht het gevolg van de coronaregels.
www.hbvl.be
Na een resem aan rellen kan het feest nu echt voorbij zijn voor Boris Johnson
De druk op de Britse premier Boris Johnson neemt toe na de vele onthullingen over lockdownfeestjes. Een topambtenaar moet nu in een rapport oordelen welke overtredingen hij heeft begaan in wat ondertussen “partygate” heet. Ook de Londense politie Scotland Yard onderzoekt de zaak.
www.hbvl.be
Kremlin noemt kans op conflict “groter dan ooit”
De spanning tussen Rusland en Oekraïne blijft stijgen. Rusland beschuldigt Oekraïne, de VS en de NAVO ervan dat ze aansturen op een militair conflict. En noemt de kans dat het daarop uitdraait daarom “groter dan ooit”.
www.hbvl.be
Eftelingfans in het verweer tegen de afbraak van ‘Het Spookslot’: al 5.000 handtekeningen
De Efteling verbouwt: het park krijgt een nieuw hotel en een nieuw ‘themagebied’ met een overdekte attractie. Om daar plaats voor te maken, wordt Het Spookslot afgebroken. En dat is niet daar de zin van heel wat die hard-fans. Zodanig zelfs dat ze een petitie opstartten. Intussen zamelden ze al ruim 5.000 handtekeningen in. “Het is een iconische attractie”, zegt een woordvoerder van het park. “Dat die verdwijnt, beroert mensen, maar de beslissing staat vast.”
www.hbvl.be
Hypermodern en professioneel geleid: Russisch leger breekt met aftandse imago
Vergeet het beeld van Sovjetsoldaten in aftandse tanks dat je kent uit de films. Het Russische leger dat aan de grenzen met Oekraïne staat te wachten, is hypermodern en wordt strak en professioneel geleid. In brute aantallen verslaat het China en de Verenigde Staten op verschillende fronten. En met de cybertak is het zelfs in staat om het internet in Oekraïne plat te leggen. “Ze hebben zich herpakt.”
www.hbvl.be
Al 12 miljoen voor de behandeling van kanker met hitte
Het Leuvense medtechbedrijf ElmediX heeft zopas 4 miljoen euro opgehaald om zijn thermische therapie in de strijd tegen kanker verder te ontwikkelen. De technologie is nog ver van goedgekeurd, maar de eerste resultaten zijn hoopgevend.
www.hbvl.be
Vlaanderen-neo’s Bonneu en Fretin maken profdebuut op Mallorca
Van woensdag tot en met zondag mag een blik beroepsrenners met de Challenge Mallorca hun eerste rugnummer van 2022 opspelden. Onder hen ook twee Limburgse neo’s, die ondanks hun Frans klinkende achternaam uitkomen voor Vlaanderen: Kamiel Bonneu en Milan Fretin.
www.hbvl.be
Hij is al 40 jaar, speelt amper en toch denkt deze Limburg United-speler niet aan stoppen
Ondanks zijn eerder sporadische speelminuten voelt ouderdomsdeken Milos Bojovic (40) zich nog steeds goed in zijn vel bij Limburg United. De Serviër hoopt zijn carrière op het hoogste niveau nog met één seizoen te kunnen rekken.
www.hbvl.be
Opération maintien: c’est le Jour J pour Seraing
La lutte s’annonce féroce dans le bas de classement. Un Seraing en chute libre reçoit une équipe du Beerschot revigorée par son succès sur OHL.
Lameuse.be
Une personne suspectée d’attouchements sur des petits enfants dans une école maternelle à Mouscron: «Nous sommes tous en état de choc!»
Des parents ont déposé plainte, ce dimanche, pour des faits de mœurs survenus dans une école à l’encontre d’enfants de maternelle. Désormais, l’affaire est à l’instruction et l’enquête devra déterminer la véracité des accusations.
Sudinfo.be
Grijze woensdag met wat kans op motregen
Het blijft woensdag grijs, maar overwegend droog met temperaturen tussen 0 en 6 graden. Vanaf donderdag wordt het zachter en wisselvalliger, meldt het KMI.
HLN.be
Verdwaald op de donkerste plek van België: koppel met baby pas na uren gevonden in Hoge Venen
Een Antwerps koppel met een baby’tje van acht maanden is na urenlang zoeken teruggevonden in de Hoge Venen. Het gezin raakte de weg kwijt tijdens een sneeuwwandeling, en kon op het nippertje gered worden. Ook de voorbije weken moesten de hulpdiensten al uitrukken voor verdwaalde toeristen in de Hoge Venen. Ervaren natuurgidsen weten dat dit de gevaarlijkste periode van het jaar is. Rond de jaarwisseling raken elk jaar gemiddeld tien wandelaars het spoor bijster tijdens hun tocht door het drassige plateau in de Ardennen, waar de duisternis van het ene moment op het andere valt en het tot min twintig kan vriezen.
HLN.be
Verdwaald op de donkerste plek van België: koppel met baby pas na uren gevonden in Hoge Venen
Een Antwerps koppel met een baby’tje van acht maanden is na urenlang zoeken teruggevonden in de Hoge Venen. Het gezin raakte de weg kwijt tijdens een sneeuwwandeling, en kon op het nippertje gered worden. Ook de voorbije weken moesten de hulpdiensten al uitrukken voor verdwaalde toeristen in de Hoge Venen. Ervaren natuurgidsen weten dat dit de gevaarlijkste periode van het jaar is. Rond de jaarwisseling raken elk jaar gemiddeld tien wandelaars het spoor bijster tijdens hun tocht door het drassige plateau in de Ardennen, waar de duisternis van het ene moment op het andere valt en het tot min twintig kan vriezen.
HLN.be
Coupée en deux, la place Saint-Lambert à Liège est un casse-tête pour les piétons
Le chantier du tram est depuis deux jours entièrement ceinturé par des barrières sur la place Saint-Lambert. Il n’est plus possible de traverser la place sans la contourner, ce qui occasionne questionnements et désagréments pour les nombreux piétons.
Lameuse.be
Boom bezorgt Antwerps luxehotel kopzorgen: inspectie stelde drie bouwovertredingen vast, ook bij tomatenserre ‘Hertog Jan’
“Potentieel grote schade.” Dat heeft de Antwerpse groendienst opgemerkt in Den Botaniek, de botanische tuin waarrond het mooiste hotel van de stad wordt gebouwd. Met name is er een stalen constructie aangebracht rond een Japanse notenboom. “Er wordt totaal voorbij gegaan aan de geldende regels.” Oppositiepartij PVDA spreekt van “een spijtige uitverkoop van sociale en openbare ruimte”, maar de projectontwikkelaar verdedigt zich.
HLN.be
Afgedankte autobatterij kan dienen als thuisbatterij
05:00 Het ombouwen van autobatterijen tot thuisbatterijen kan Vlaanderen tot 4 miljard euro economische meerwaarde opleveren.
1 h
www.tijd.be
Hausse des agressions sur la ligne 138 à Fléron: la police vient la sécuriser!
Ce mardi, le TEC et la police de Beyne/Fléron/Soumagne ont mené une opération de sécurisation, principalement sur la ligne 138, en proie à des soucis d’agressions, principalement verbales. Une action conjointe qui sera réitérée.
1 h
Lameuse.be
Bij deze zaakvoerders slaat corona genadeloos toe: “Ik dacht dat het beter zou worden, maar het wordt alleen maar erger”
De omikrongolf slaat genadeloos toe op de werkvloer. Zeker bij de kleine zelfstandige, waar élke afwezige zich meteen laat voelen in de planning. Voor ondernemers zit er niets anders op dan héél creatief te zijn.
1 h
www.gva.be
Het noodplan voor bedrijven: studenten, asielzoekers en werklozen moeten personeelsuitval opvangen
Mogen (brug)gepensioneerden, tijdelijk werklozen, asielzoekers en studenten straks ingezet worden om de personeelsuitval door omikron op te vangen? Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) trekt woensdag met het noodplan van de sociale partners naar de regeringstafel. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) roept studenten alvast op om zo veel mogelijk bij te springen.
1 h
www.gva.be
Originele actie: fietsenwinkelketen Wildiers neemt je auto over bij aankoop van (elektrische) fiets
Fietsenwinkelketen Wildiers, die vier vestigingen heeft in de provincie Antwerpen, pakt uit met een opmerkelijke actie: de keten biedt klanten de mogelijkheid om hun auto in te ruilen voor een fiets van minstens 2.000 euro. Als de wagen meer waard is dan de fiets, krijgt de klant er dus geld bij.
1 h
www.gva.be
Krijgen we dan toch een energiecheque tegen stijgende prijzen?
Vandaag buigt de federale kern zich weer over de hoge energiefacturen, en de plannen van ministers Vincent Van Peteghem (CD&V) en Tinne Van der Straeten (Groen) om de BTW toch zeker tijdelijk naar beneden te halen. Maar ook het idee van de energiecheque is nog altijd niet helemaal begraven.
1 h
www.gva.be
Fans komen in het verweer tegen sloop van Efteling-attractie: “Wat is het volgende dat moet verdwijnen?”
De Efteling verbouwt: het park krijgt een nieuw hotel en een nieuw ‘themagebied’ met een overdekte attractie. Om daar plaats voor te maken, wordt Het Spookslot afgebroken. En dat is niet daar de zin van heel wat die hard-fans. Zodanig zelfs dat ze een petitie opstartten. Intussen zamelden ze al ruim 5.000 handtekeningen in. “Het is een iconische attractie”, zegt een woordvoerder van het park. “Dat die verdwijnt, beroert mensen, maar de beslissing staat vast.”
1 h
www.gva.be
Haard is geen goed alternatief voor hoge energiefactuur: overheid vraagt met aandrang je kachel te doven
Net nu veel mensen uit schrik voor een torenhoge gasfactuur met hout verwarmen, vraagt de Vlaamse overheid met aandrang om kachels en haarden te doven. De luchtkwaliteit is op dit moment gewoon te slecht. “Er zit veel te veel fijn stof in de lucht.”
1 h
www.gva.be
Open Vld-voorzitter Lachaert voor rechter door klacht die werd ingediend op de enige dag dat hij geen onschendbaarheid genoot
Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert moet vandaag voor de rechter verschijnen na een klacht van de satirische website ’t Scheldt.
1 h
www.gva.be
Presidentskandidaat Eric Zemmour knoopt aan met Franse traditie door vrouw te bedriegen. Et alors? Ze doen het allemaal
Er zijn landen in de wereld waar een presidentskandidaat het wel kan schudden als hij een maîtresse heeft. Maar in Frankrijk lijkt het of je pas meetelt met een affaire. Daar komt de extreemrechtse Eric Zemmour er nu openlijk voor uit dat een 35 jaar jongere medewerkster in verwachting is van hem. Het kost moeite om er een staatshoofd te vinden dat zijn echtgenote wél trouw is gebleven. Eentje stierf zelfs terwijl hij de liefde met zijn minnares bedreef.
1 h
HLN.be
Naar schatting kwart kinderen zit met honger op schoolbanken: “Ze komen toe met wat chips in hun brooddoos. Of zelfs met helemaal niks”
De Universiteit Gent start dit jaar een onderzoek naar wat er in de brooddozen zit van schoolkinderen, want al te vaak is dat helemaal niets. Dat bevestigen ook steeds meer scholen en armoedeorganisaties. “Chips, restjes gefrituurd eten, soms is er zelfs geen brooddoos. In elke klas zit een kind met honger.”
2 h
HLN.be
LIVE. Rusland start legermanoeuvres in zuiden en op de Krim - Biden ontvangt emir van Qatar om energielevering
De spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjetrepubliek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in onze liveblog.
2 h
HLN.be
Waarom stijgt de rente wel op hypotheken, maar niet op spaarboekjes? Econoom Geert Noels legt uit
De langetermijnrente stijgt, maar wat betekent dit voor u? Hypotheken zijn langetermijnrente, worden huizen dan duurder? En wat betekent een stijging van langetermijnrente voor uw spaarboekje? Econoom Geert Noels geeft uitleg: “De hypothecaire leningen zullen inderdaad stijgen, maar dat is daarom geen slecht nieuws”.
2 h
HLN.be