Waarom De Wever zijn afspraak met de geschiedenis in 2024 zal missen

Bart De Wever (N-VA) heeft, zo claimt hij zelf, in 2024 een ‘afspraak met de geschiedenis’. Na de verkiezingen wil hij de historische hoofdopdracht van zijn partij waarmaken: België omvormen tot een confederaal land. ‘De Wever heeft al zoveel dates gemaakt met de geschiedenis, ik denk dat hij ze stalkt.’
Read full article on: demorgen.be
Liège est sur la carte du monde des narcotrafiquants
Liège et un Liégeois étaient au centre d’un trafic de cocaïne de grande ampleur au départ de la Colombie et à destination de l’Espagne, des Pays-Bas, et de la Belgique. Avec 27 arrestations opérées, la section «stupéfiants» de la PJF de Liège a démantelé une organisation criminelle et ses ramifications. Explications.
Lameuse.be
La veuve de Daerden contre les Mottard: «On veut museler mes opinions politiques»
Ce mardi matin, Sandra Chandelle, la veuve de Michel Daerden comparaissait devant le tribunal correctionnel de Liège. Elle est accusée d’avoir harcelé, diffamé et calomnié le bourgmestre de Grâce-Hollogne, Maurice Mottard, et son épouse, Sophie, sur les réseaux sociaux.
Lameuse.be
Ziekenhuizen willen vaccinweigeraars ontslaan
De ziekenhuizen adviseren minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om vaccinweigeraars in de zorg te schorsen en desnoods zelfs te ontslaan. Dat staat in een advies van de Natio­nale Arbeidsraad (NAR) dat De Tijd kon in­kijken. 'Er is geen tijd meer te verliezen', zegt Margot Cloet, de topvrouw van ziekenhuiskoepel Zorgnet­-Icuro.
Knack.be
Parlementaire commissie wil Steve Bannon voor rechter brengen
De commissie van het Amerikaanse Congres die onderzoek voert naar de bestorming van het Capitool in januari, wil de vroegere raadgever van Donald Trump voor de rechter brengen. De commissie nam unaniem een resolutie aan waarin ze Bannon beschuldigt van minachting van het Congres, omdat hij vorige week geweigerd had te getuigen.
De Standaard
CD&V wil meer financiële ademruimte voor wie partner verliest
Regeringspartij CD&V wil meer financiële ademruimte voor wie een partner verliest. Kamerfractieleider Servais Verherstraeten dient een wetsvoorstel in om het maximumbedrag dat de langstlevende echtgenoot van de gemeenschappelijke rekening mag halen op te trekken en om de regeling open te stellen naar wettelijk samenwonenden.
HLN.be
Game-uitgever Activision Blizzard ontslaat ruim 20 medewerkers wegens seksuele intimidatie
De Amerikaanse uitgever van videogames Activision Blizzard heeft meer dan twintig medewerkers ontslagen na beschuldigingen van seksuele intimidatie en discriminatie op de werkplek, melden dinsdag verschillende media waaronder The Financial Times. Aan minstens twintig andere Activision-medewerkers zijn om dezelfde redenen disciplinaire maatregelen opgelegd.
De Standaard
Vier agenten voor rechter nadat opgepakte festivalganger (26) sterft aan overdosis: “Toen hij zijn hoofd in het toilet stak, hebben we eens gelachen”
14 Juli 2016. De 26-jarige Simon vertrekt met zijn vrienden naar het Dour-festival, een vijfdaags feest. Een dag later belandt Simon in een politiecel, onder invloed van LSD. Zijn toestand gaat snel achteruit. Enkele uren later sterft hij in het ziekenhuis. Een overdosis volgens de autopsie. Maar dat is buiten de raadkamer van Henegouwen gerekend, die heeft beslist - vijf jaar na de feiten - dat de betrokken politieagenten zich moeten verantwoorden voor Simons dood voor de rechtbank. Dat meldt La Dernière Heure.
HLN.be
Waarom pedoseksueel Marc C. (49) zomaar kon terechtkomen in een wijk vol kinderen: “Systeem is nooit waterdicht”
Enkele dagen nadat buurtbewoner Marc C. (49) uit Kelmis twee kinderen lokte met snoepgoed en zich uitkleedde tot in zijn onderbroek, blijft het parket sporen zoeken naar de verdachte. Een huiszoeking en resultaten van het medisch onderzoek op de zesjarige Amir en zijn vierjarig zusje Sofia moeten uitwijzen of de man hen ook effectief misbruikte. Intussen blijft de vraag rijzen waarom de man met een pedoseksueel verleden in een wijk met kinderen terechtkwam. “Het is niet ondenkbaar dat zo’n situatie in samenspraak met het gerecht werd herbekeken.”
HLN.be
Nieuwe kerncentrales, dat kán een oplossing zijn. En ja, daar kan je klimaatdoelstellingen mee halen
Terwijl bij ons gebikkeld wordt over gascentrales, wint in het buitenland de idee van het bouwen van nieuwe kerncentrales terrein. Volgens de krant Le Figaro zal de Franse president Macron nog voor eind dit jaar de constructie van 6 nieuwe EPR-reactoren aankondigen. In 2035 zouden die moeten draaien. Met wat voor technologie? En is het eventueel een oplossing voor ons probleem?
HLN.be
Vijf experts beantwoorden vijf vragen over de vierde golf: “Het virus kwijt raken? Neen. Nooit meer”
De coronacijfers blijven fors stijgen. Voor het eerst sinds begin mei is het aantal bevestigde besmettingen boven 3.000 gestegen. Is de aangekondige vierde golf daarmee begonnen? Moeten er strengere maatregelen komen? Of moeten we gewoon sneller werk maken van een boosterprik bij alle gevaccineerden? Vijf experten beantwoorden vijf prangende vragen. “Het coronavirus kwijt raken? Neen. Nooit meer”.
HLN.be
“Kan u dat ongeval even filmen, aub?”: brandweer vraagt hulp aan wie 112 belt
“Kunt u ook beelden maken van het ongeval waar u nu bij staat?” Schrik niet wanneer de dispatching van de brandweer u deze ongewone vraag stelt vlak nadat u de 112 hebt gebeld als getuige van een ongeval. “Het streamen van beelden laat ons toe om een incident optimaal in te schatten”, zegt majoor Sam Gydé, directeur Dispatch & ICT bij brandweerzone Centrum in de regio Gent. “Voor alle duidelijkheid: alleen wie een ongeval meldt, zal worden gevraagd om beelden door te sturen.”
HLN.be
INTERVIEW. ‘Minister van bpost’ Petra De Sutter wil pakjessector vergroenen: “Wie volgende dag al schoenen wil, moet maar extra betalen”
Voor de rechtbank, in de begrotingsgesprekken en nu opnieuw aan de onderhandelingstafels: e-commerce is overal. Minister Petra De Sutter, bevoegd voor bpost, wil de pakjessector radicaal zien vergroenen. “De consument ligt er echt niet wakker van om zijn levering 500 meter verder te gaan halen.”
HLN.be
Idris (4), overleden aan hersentumor, staat centraal in campagne UZA: “Niet elk ‘lief jongetje’ haalt het”
Na zijn behandeling zou Idris een groot ‘pizzafeest’ geven. Om iedereen die hem lief was te bedanken, en om geld in te zamelen zodat leeftijdsgenootjes met een hersentumor het zouden halen. Idris haalde het niet. Wel is hij het gezicht van een nieuwe campagne voor onderzoek van het UZA naar hersentumoren bij kinderen. “Later wilde hij zich liefst in veertien stukjes verdelen. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen”, vertelt zijn mama.
HLN.be
Idris (4), overleden aan hersentumor, staat centraal in campagne UZA: “Niet elk ‘lief jongetje’ haalt het”
Na zijn behandeling zou Idris een groot ‘pizzafeest’ geven. Om iedereen die hem lief was te bedanken, en om geld in te zamelen zodat leeftijdsgenootjes met een hersentumor het zouden halen. Idris haalde het niet. Wel is hij het gezicht van een nieuwe campagne voor onderzoek van het UZA naar hersentumoren bij kinderen. “Later wilde hij zich liefst in veertien stukjes verdelen. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen”, vertelt zijn mama.
HLN.be
Medtechbedrijf Onward naar de Brusselse beurs tegen 12,75 euro per aandeel
05:00 Het medtechbedrijf Onward trekt donderdag naar de Brusselse beurs tegen 12,75 euro per aandeel. Die prijs ligt pal in het midden van de vooropgestelde prijsvork.
www.tijd.be
Kwart van Belgische jeugd deed ooit al een beroep op het OCMW
Eén op de vier Belgische jongeren heeft ooit al gebruikgemaakt van de diensten van het OCMW. Bij jongeren met een ‘economische kwetsbaarheid’ is dat zelfs meer dan de helft. Dat is een van de resultaten van een enquête van verzekeraar Ethias bij 1.000 16- tot 30-jarigen. Ethias looft vandaag in totaal 450.000 euro uit voor OCMW’s die met een interessant project komen om jeugdarmoede aan te pakken.
www.gva.be
Coördinator Antwerps vaccinatiedorp: “Het waren de vrijwilligers die voor een goede sfeer zorgden”
Het test- en vaccinatiedorp en de ondersteuning van onder meer ondernemers tijdens de coronacrisis zijn de Antwerpenaars niet ontgaan. 78,6 % vindt dat het stadsbestuur de coronacrisis goed aanpakte. “De positiviteit van onze vrijwilligers straalde af op de mensen die toch met een bang hart hun vaccin kwamen halen”, zegt Jan Stroobants, coördinator van het vaccinatiedorp.
www.gva.be
Victor Campenaerts terug langs de grote poort: “Mijn omscholing tot wegrenner, dat vindt Lotto heel aantrekkelijk”
Victor Campenaerts (29) is terug thuis. Na omzwervingen bij NTT Pro Cycling en Team Qhubeka-Assos keert de werelduurrecordhouder terug naar Lotto-Soudal, waar ploegmanager John Lelangue hem als “ontbrekende schakel in de voorjaarskern” verwelkomde. “Bij Lotto-Soudal staan ze open voor mijn manier van werken, die een beetje out of the box is”, aldus Campenaerts. “Al wil ik volgend voorjaar wel meer winnen.”
www.gva.be
Enquête: “Kwart bevraagde jongeren klopte reeds aan bij OCMW”
Meer dan een kwart van de jonge Belgen (jonger dan 30) die deelnamen aan een enquête die gevoerd werd door onderzoeksinstituut Indiville heeft al aangeklopt bij het OCMW. Drie op de tien geven aan al armoede te hebben gekend, een derde heeft regelmatig minder plezier door geldzorgen. Verzekeraar Ethias investeert 450.000 euro om OCMW's aan te moedigen extra aandacht te schenken aan geldzorgen bij jongeren.
1 h
HLN.be
Gewelddadig protest van ex-soldaten die schadevergoeding vragen in Guatemala
In Guatemala-Stad is het dinsdag tot gewelddadige protesten gekomen van oorlogsveteranen die een schadevergoeding eisen voor hun dienst tijdens de burgeroorlog.
1 h
De Standaard
Florence Pisani, économiste: "Dans une économie marchande, les fourmis ont besoin de cigales"
04:30 Économiste, professeur à Paris-Dauphine et directrice de la recherche économique à la société de gestion d’actifs Candriam, Florence Pisani co-publie * un ouvrage sur l’économie de la dette ; cette de...
1 h
www.lecho.be
Ziekenhuizen willen vaccinweigeraars ontslaan
De ziekenhuizen adviseren minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om vaccinweigeraars in de zorg te schorsen en desnoods zelfs te ontslaan. Dat staat in een advies van de Natio­nale Arbeidsraad (NAR) dat De Tijd kon in­kijken. "Er is geen tijd meer te verliezen", zegt Margot Cloet, de topvrouw van ziekenhuiskoepel Zorgnet­-Icuro.
2 h
HLN.be
Gamebedrijf Activision Blizzard ontslaat tientallen werknemers na onderzoek naar seksuele intimidatie
Het Amerikaanse gamebedrijf Activision Blizzard, maker van onder meer het populaire Call of Duty, heeft meer dan twintig medewerkers ontslagen na beschuldigingen van seksuele intimidatie en discriminatie op de werkvloer.
2 h
HLN.be
Gamebedrijf Activision Blizzard ontslaat tientallen werknemers na onderzoek naar seksuele intimidatie
Het Amerikaanse gamebedrijf Activision Blizzard, maker van onder meer het populaire Call of Duty, heeft meer dan twintig medewerkers ontslagen na beschuldigingen van seksuele intimidatie en discriminatie op de werkvloer.
2 h
HLN.be
Cathy Berx over stijgende coronacijfers in Antwerpen: “Klaar voor de winter? Dat hangt van ons gedrag af”
“Waarschijnlijk raak ik deze winter besmet, maar da’s niet erg”, zei dé viroloog van het land Steven Van Gucht recent. Antwerps gouverneur Cathy Berx gaat niet akkoord. “Hoe minder coronabesmettingen, hoe kleiner het risico op varianten, op extra druk op de zorg en op stijgende ziekenhuisopnames.” Ze raadt aan dat iedereen blijft uitkijken en dat we onszelf geregeld testen.
2 h
www.gva.be
GETEST. Soep, koekjes of zelf vruchten planten: wat kun je doen met een pompoen
Het is weer die tijd van het jaar. Sinds Halloween begin deze eeuw naar ons land kwam overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, ging de consumptie van de pompoen pijlsnel de hoogte in. Het is dan ook een veelzijdige vrucht waar je alle kanten mee uit kunt. Uithollen en er een theelichtje in plaatsen, er lekkere soep van maken of er een mooi bloemstuk van maken. Onze reporter ging aan de slag.
2 h
www.gva.be
Vincent est l’une des deux victimes tuées dans le bar d’Eupen: Andy pleure la disparition de son meilleur ami, «c’était une personne exceptionnelle»
Il reste encore énormément de zones d’ombre autour du double meurtre d’Eupen. On en sait en revanche un peu plus sur la deuxième victime, Vincent Schumacher.
2 h
Sudinfo.be
Bolsonaro moet vervolgd worden voor moord wegens zijn corona-aanpak, volgens gelekt onderzoeksrapport
Braziliaans president Jair Bolsonaro is verantwoordelijk voor 95.000 overlijdens en zou vervolgd moeten worden voor moord. Dat is de conclusie van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanpak van de coronapandemie in Brazilië, althans in de kladversie van een rapport die media konden inkijken.
2 h
www.nieuwsblad.be
Blinken: “VS zullen er alles aan doen om op Haïti ontvoerde missionarissen te bevrijden”
De Verenigde Staten "zullen er alles aan doen" om de zeventien Noord-Amerikanen te bevrijden die zijn ontvoerd door een bende op Haïti. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gemeld. De ontvoerders vragen 17 miljoen dollar losgeld.
2 h
HLN.be
Nu ook omgevallen boom en glad fietspad in verkeersbulletin
Een defecte fietslift aan de Schelde in Antwerpen, een omgevallen boom of een spekglad fietspad waar de strooidiensten nog niet gepasseerd zijn. Vanaf nu zullen Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel daarvoor waarschuwen. Maar waarom eigenlijk, VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman?
3 h
www.hbvl.be
Mel Brooks schrijft vervolg op zijn ‘History of the world: part one’
Hij mag dan wel al 95 jaar zijn, uitgerangeerd is Mel Brooks nog niet. Binnenkort kruipt de legendarische komiek, regisseur en scenarist opnieuw in zijn pen. Hij gaat een vervolg schrijven op zijn film History of the world: part one.
3 h
www.hbvl.be
Coldplay trekt de wereld rond met een zo klein mogelijke voetafdruk
Zestig fietsers genereerden afgelopen weekend de energie om een Coldplay-concert draaiende te houden in Londen. Volgend jaar gaat de Britse band nog een serieuze stap verder om van hun wereldtournee een ‘groen’ feestje te maken. Ook hun tussenstop in België moet zo klimaatneutraal mogelijk. En dat gaat gepaard met een waslijst aan regels. En kritiek.
3 h
www.hbvl.be
De musical die Sparks populairder dan ooit maakt
De musical Annette betekent niet alleen de comeback van regisseur Leos Carax, maar ook die van Sparks. Deze in de jaren 70 heel populaire Amerikaanse band componeerde de muziek en schreef het script.
3 h
www.hbvl.be
Koerselse Enza overwon borstkanker en staat nu in ‘Bake Off’: “Mijn passie hielp me”
Het vijfde seizoen van ‘Bake Off’ krijgt weldra een portie Siciliaanse furie met de Koerselse Enza Denaro (37). Iets wat de jonge mama tot voor kort onmogelijk achtte, toen bleek dat ze borstkanker had.
3 h
www.hbvl.be
Axel gaat binnen bij Hoge Dries: het echte boerenleven, maar dan met een beperking
Axel Daeseleire gaat woensdag op VTM binnen bij Hoge Dries in Koninksem (Tongeren), een boerderij die uitgebaat wordt door mensen met een verstandelijke beperking. “Ook al moest hij daarvoor de geur in de stallen trotseren”, lacht coördinator Evi Daenen.
3 h
www.hbvl.be
Hollerbach trekt Lamine Cissé aan als assistent
3 h
www.hbvl.be
Messi helpt Club een handje
Wat zeggen we dan? Merci, Paris. Na de fel­bevochten 3-2-zege van PSG behoudt Club Brugge zijn voorsprong van vier punten op RB Leipzig. Lionel Messi kroonde zich met twee goals tot matchwinnaar.
3 h
www.hbvl.be
Op weg naar 30 jaar cel maar vrijuit dankzij schoonmoeder
Sergio K. verliet in tranen de gevangenis als een vrij man. Hij was niet betrokken bij de moord op Sven Prins. Een anoniem telefoontje naar zijn schoonmoeder leidde naar een andere verdachte: Maasmechelaar Hasan K.
3 h
www.hbvl.be
Strijd tussen Polen en EU wordt nu ook openlijk op het hoogste niveau uitgevochten
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen riep in het Europees Parlement de Poolse premier Mateusz Morawiecki tot de orde. De onenigheid is daarmee uitgesproken op het hoogste niveau, maar dat verandert weinig aan de patstelling waarin het conflict is beland. “Geen van beide kampen zal toegevingen doen”, zegt professor Hendrik Vos. “Mogelijk komen er wel sancties die Polen echt pijn kunnen doen.”
3 h
www.hbvl.be
Bijna de helft van de schrijnwerkers maakt offertes met prijsvoorbehoud
3 h
www.hbvl.be
“Opvallend meer mensen zijn gekant tegen de digitale meter”
3 h
www.hbvl.be
Masterclass uit Manchester
Videomateriaal voor trainers én spelers. Een les aan de hogeschool van het voetbal. Manchester City demonstreerde en Club Brugge keek met open mond toe.
3 h
www.hbvl.be
Bont en blauw
Bye, bye Champions League. Na een 1-5-nederlaag tegen Manchester City moet een bont en blauw Club Brugge zich concentreren op de derde plaats en een doorstart in de Europa League. Deze nederlaag was ingecalculeerd, maar niet op deze manier.
3 h
www.hbvl.be
“Ik kreeg tips van Kompany”
3 h
www.hbvl.be
“Bedankt voor warme ontvangst”
3 h
www.hbvl.be
Zo ziet dominantie eruit in cijfers: Mignolet geeft meeste passes
3 h
www.hbvl.be
Door de grote poort
Victor Campenaerts (29) is weer thuis. Na omzwervingen bij NTT Pro Cycling en Team Qhubeka-Assos keert de werelduurrecordhouder terug naar Lotto Soudal, waar ploegmanager John Lelangue hem als “ontbrekende schakel in de voorjaarskern” verwelkomde.
3 h
www.hbvl.be
Welk team kan de Greek Freak kloppen in de NBA?
Dat de voorbije vier seizoenen met de Bucks, Lakers, Raptors en War­riors vier verschillende kam­pioenen voortbrachten, toont dat de huidige NBA onvoorspelbaarder is dan voorheen. Een overzicht van de belangrijkste titelkandidaten dit seizoen, dat afgelopen nacht van start ging.
3 h
www.hbvl.be