General
General
668
Radio Chișinău
Articole noi
Radio Chișinău
Articole noi
Platforma DA cere transparență în achizițiile publice
Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr solicită transparență în achizițiile publice. Într-un demers către Guvern și Comisia pentru Situații Excepționale, fracțiunea solicită răspunsuri la mai multe întrebări referitor la procesul de achiziționare de către stat a echipamentului de protecție, transmite IPN.
1m
radiochisinau.md
SUA au donat 25 de calulatoare Centrului COVID-19 din Chișinău
Donație din partea Statelor Unite pentru Centrul COVID-19 din Chișinău. Ambasada SUA în Republica Moldova a donat 25 de calculatoare pentru centrul de triere a bolnavilor de COVID-19, amenajat la Moldexpo.
1m
radiochisinau.md
Va fi reluat traficul internațional prin două puncte de trecere a frontierei, începând de vineri, 10 aprilie
De vineri, 10 aprilie, se reia traficul rutier internațional de pasageri și de mărfuri prin două puncte de trecere a frontierei terestrei dintre R. Moldova și Ucraina.
1m
radiochisinau.md
Cursă charter pentru a aduce un pasager din Londra la Chișinău. Decizia Comisiei pentru situații excepționale privind zborurile care vor avea loc în această săptămână
A fost aprobată efectuarea unui zbor din Londra spre Chișinău. Cursa charter va aduce în R. Moldova un singur pasager, a anunțat premierul Ion Chicu, după ședința Comisiei pentru situații excepționale, fără a se divulga detalii despre acesta.
1m
radiochisinau.md
COVID-19 | Situația se agravează în orașul Soroca. Vor fi implementate măsuri mai restrictive
În municipiul Soroca vor fi aplicate restricții mai dure începând de mâine, deoarece măsurile întreprinse până acum nu au efectul așteptat, a declarat premierul Ion Chicu după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.
1m
radiochisinau.md
VIDEO | Situația privind COVID-19 în R.Moldova. Declarații după ședința Comisiei Situații Excepționale
Declarații după ședința Comisiei Situații Excepționale, anunțate pentru ora 16:00.
radiochisinau.md
O formațiune politică cere autorităților de la Chișinău să implicarea pentru eliberarea din detenție a celor doi șoferi de ambulanță de la Dubăsari
Partidul Verde Ecologist le cere autorităților de la Chișinău să întreprindă acțiunile necesare pentru eliberarea din detenție a celor doi șoferi de ambulanță de la spitalul din Dubăsari, reținuți săptămâna trecută de către regimul separatist de la Tiraspol.
radiochisinau.md
OPINIE: Dacă micul business nu va fi susținut activ, numărul șomerilor se poate tripla
Dacă micul business, producătorii autohtoni, nu vor fi susținuți activ pentru a evita falimentul și o disponibilizare masivă a lucrătorilor, situația în domeniul ocupării forței de muncă și în domeniul șomajului se poate schimba drastic. Și numărul de șomeri se poate dubla sau chiar tripla, în condițiile în care în țară revin și cetățenii care au fost plecați în străinătate. Însă aici poate exista și o oportunitate, pentru că anul trecut numărul locurilor de muncă vacante era mai mare decât numărul șomerilor aflați la evidență. De această părere este Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, participant în cadrul unei conferințe-video, organizate de Centrul analitic Expert-Grup, transmite IPN.
radiochisinau.md
Propunere pentru eliberarea unor categorii de detinuti pe timp de pandemie: „În cazul răspândirii virusului în închisori, situația nu va putea fi controlată în nici un mod”
Avocații Poporului recomandă autorităților întreprinderea măsurilor de urgență pentru eliberarea din detenție a anumitor categorii de deținuți, inclusiv minori, prin aplicarea celor mai potrivite soluții, astfel încât să fie diminuat considerabil numărul persoanelor aflate în detenție.
radiochisinau.md
ULTIMĂ ORĂ | Trei noi decese din cauza infecției COVID-19 în R.Moldova
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale informează despre înregistrarea altor trei decese din cauza infecției COVID-19.
radiochisinau.md
UPDATE: În R.Moldova sunt 290 de lucrători medicali infectați cu COVID-19
290 de lucrători medical s-au infectat cu COVID-19 în Republica Moldova până în prezent, potrivit datelor publicate astăzi, 8 aprilie, de Ministerul Sănătății, ceea ce reprezintă mai mult de un sfert (27%) din totalul celor 1056 de bolnavi.
radiochisinau.md
Gestionarea stării de urgență în stânga Nistrului este neproporțională, ombudsman
Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, consideră că mecanisme de gestiune a stării de urgență în regiunea transnistreană sunt neproporționale și contrare standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului. Ombudsmanul cheamă autoritățile statului, reprezentanții mediatorilor și observatorilor în formatul 5+2 să aplice măsuri de ordin diplomatic, juridic sau de alt gen, în conformitate cu dreptul internațional, pentru a asigura realizarea drepturilor și libertăților omului în localitățile administrativ teritoriale din regiunea transnistreană în condițiile stării de urgență, iar restrângerile drepturilor omului să fie proporționale cu situația care le determină, transmite IPN.
radiochisinau.md
Termenul de valabilitate al semnăturilor electronice eliberate CTIF s-a extins până la 2 ani
Termenul de valabilitate al semnăturilor electronice eliberate de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) s-a extins până la doi ani, transmite IPN. „Din data de 8 aprilie, persoanele interesate pot solicita, în funcție de necesitate, eliberarea semnăturii electronice pe un termen de un an sau de doi ani”, a precizat directorul CTIF Vitalie Coceban, citat într-un comunicat de presă remis de instituție.
1 h
radiochisinau.md
Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale continuă să scadă pentru a treia lună consecutiv
Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) continuă să scadă pentru a treia lună consecutiv.
1 h
radiochisinau.md
Opoziția din CMC cere crearea unui buget de criză și întreruperea achizițiilor publice. Primarul răspunde că lucrările de infrastructură nu vor fi oprite
Opoziția din consiliul municipal Chișinău solicită convocarea unei ședințe a CMC pentru aprobarea unui buget de criză și întreruperea tuturor achizițiilor publice, în condițiile în care în Chișinău sunt cele mai multe cazuri de îmbolnăvire de COVID și aici se află principalele spitale antrenate în lupta cu virusul. Pe de altă parte, primarul general, Ion Ceban, anunță că lucrările de infrastructură din oraș și finanțarea spitalelor pot fi operate concomitent.
2 h
radiochisinau.md
Parlamentului i se va propune să susțină demisia judecătorului Sveatoslav Moldovan
Plenului Parlamentul i se va propune să supună votului hotărârea privind eliberarea din funcție a judecătorului Curții Supreme de Justiție Sveatoslav Moldovan, în baza cererii depuse. Decizia a fost luată de către membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, în ședința de astăzi, transmite IPN.
2 h
radiochisinau.md
Comisia juridică susține majorarea vârstei de pensionare pentru judecători
Comisia juridică, numiri și imunități a dat aviz pozitiv unui proiect de modificare a Legii cu privire la statutul judecătorului. Proiectul prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători, de la 50 de ani la 63 de ani (vârsta standard de pensionare), începând de anul viitor și până în anul 2028. Totodată, va fi majorată vechimea specială în muncă în funcția de judecător, de la 12,6 ani la 20 de ani, transmite IPN.
3 h
radiochisinau.md
Primele ajutoare din Fondul Solidarității lansat de PAS au fost livrate spitalelor din țară
Partidul Acțiune și Solidaritate anunță că a livrat spitalelor din țară primele ajutoare din Fondul Solidarității, lansat săptămâna trecută.
3 h
radiochisinau.md
Laureat al Premiului Nobel, profesorul Randy Schekman va susține în R.Moldova o lecție publică din domeniul descoperirilor medicale
La data de 29 iunie 2020, ora 14.00, la Academia de Științe a Moldovei, va avea loc lecția publică „Importanța științei fundamentale în descoperirile medicale”, susținută de prof. Randy Schekman de la Universitatea din California, Berkeley (SUA), Laureat al Premiului Nobel în domeniul medicinii pentru descoperirea bazei genetice a transportului vezicular în celule (împreună cu Thomas C. Südhof și James Rothman).
3 h
radiochisinau.md
R.Moldova s-ar putea confrunta cu o criză economică dublă din cauza pandemiei. EXPERȚII vin cu recomandări pentru a combate criza
Republica Moldova s-ar putea confrunta cu o criză economică dublă din cauza pandemiei mondiale de COVID-19. Primul val al crizei este resimțit imediat, în momentul de față, iar cel de-al doilea val, pe termen mediu, va fi resimțit după ce se va încheia sau după ce situația se va ameliora. Experții economici vin cu anumite recomandări pentru a combate criza, iar autoritățile spun ce intenționează să facă.
3 h
radiochisinau.md
VIDEO | Moment emoționant: Muzicieni din 30 de țări ale lumii, inclusiv R.Moldova, cântă „Oda Bucuriei” în perioada de autoizolare
13 adolescenți din R.Moldova, membri ai corului incluziv La La Play Voices, au participat într-un proiect global care a reunit 140 de muzicieni din toată lumea, sub egida rețelei globale de orchestre ”Better Together”.
4 h
radiochisinau.md
VIDEO | 71 de focare de vegetație, din ultimele 24 de ore, au afectat 246 hectare de teren. Avertizarea pompierilor
În ultimele 24 de ore angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au intervenit la lichidarea a 71 focare de vegetație uscată. Potrivit informațiilor colectate din subdiviziunile teritoriale, cele mai răspândite arderi au avut loc în localități din raioanele Ungheni, Telenești, Călărași, Cahul, Leova dar și suburbii a municipiului Chișinău.
4 h
radiochisinau.md
Ex-premierul R. Moldova Valeriu Muravschi a murit
Ex-premierul R. Moldova Valeriu Muravschi a decedat. Informația a fost confirmată pentru PRO TV de feciorul acestuia.
4 h
radiochisinau.md
Medicii francezi avertizează asupra unor noi simptome asociate infectării cu COVID-19
Medicii din Franța alertează asupra unor posibile simptome noi ale COVID-19, printre care se numără apariția unor pete roşii pe piele, de cele mai multe ori dureroase, şi a unor leziuni temporare de urticarie, scrie stirileprotv.ro
5 h
radiochisinau.md
Blocajele din China s-au răspândit în restul lumii; rezultatul va fi o încetinire a creşterii globale (analiză)
Blocajele din China de la începutul epidemiei s-au răspândit ]n prezent în restul lumii, mai ales în Europa şi SUA, iar rezultatul pe termen scurt până la mediu va fi o încetinire a creşterii globale, creşterea şomajului, creşterea ratelor ipotecare şi încrederea mai mică a consumatorilor, arată o analiză realizată de Saxo Bank.
5 h
radiochisinau.md
Oamenii de știință au descoperit 100 de tulpini bacteriene noi în trunchiurile unor copaci fosilizați, în urmă cu 60.000 de ani
Oamenii de știință au descoperit, pe malurile unui râu din apropierea Golfului Mexic, trunchiuri de chiparoși fosilizați, în urmă cu 60.000 de ani, scrie CNN, preluat de Digi24.
5 h
radiochisinau.md
Averea oficială a șefilor celor mai importante instituții anticorupție din R.Moldova
Au schimbat job-uri mult mai bine plătite în favoarea unor salarii mai mici la șefia celor mai importante organe de drept din Republica Moldova menite să lupte împotriva corupției. Este vorba despre Alexandr Stoianoglo, șef al Procuraturii Generale (PG) din 29 noiembrie 2019, și Ruslan Flocea, director al Centrului Național Anticorupție (CNA) din 31 iulie 2019. Cel puțin acest lucru denotă din actele de avere și interese pentru 2019 depuse de cei doi, scrie Ziarul de garda.
6 h
radiochisinau.md
Fonograful de miercuri | Sănătate Italia!
Un program de șlagăre italiene.
6 h
radiochisinau.md
Miniştrii europeni de Finanţe nu au ajuns la un acord privind răspunsul economic la pandemia de coronavirus
Miniştrii europeni de Finanţe nu au ajuns miercuri, după o noapte de discuţii, la un acord privind răspunsul economic comun la pandemia de coronavirus, a anunţat preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, care a convocat o nouă reuniune pentru ziua de joi, transmite AFP, preluat de Agerpres.
6 h
radiochisinau.md
TIMPUL | SCANDALOS / PSRM-PDM ar fi ȘTIUT că în Parlament este o persoană cu coronavirus dar au ascuns informația (Revista presei )
Revista presei din 8 aprilie 2020
6 h
radiochisinau.md