General
General
555
Radio Europa Liberă/Radio Libertatea
Articole noi
Radio Europa Liberă/Radio Libertatea
Articole noi
50 de medici și pacienți din secția de pneumologie a unui spital de la Tiraspol, suspecți de Covid-19
Peste 50 de pacienți și medici din secția de pneumologie a spitalului clinic de la Tiraspol sunt suspecți de a fi contractat Covid-19, după ce unul dintre pacienții internați în secție a fost confirmat cu noul virus. Întreaga secție a fost transferată la spitalul de boli infecțioase din Slobozia, iar analizele pacienților au fost trimise la Chişinău pentru diagnosticare. Conducerea spitalului de la Tiraspol a fost concediată de liderul transnistrean Vadim Krasnoselski. Krasnoselski a declarat în cadrul unei ședințe că tot spitalul clinic de la Tiraspol, cea mai mare instituție medicală din regiune, ar putea fi sub amenințare, având în vedere că medicii din secția de pneumologie au contactat și colegii lor din alte secții. Krasnoselski a declarat că situația a fost posibilă din cauza iresponsabilității medicilor. „Controalele au arătat că medicii nu folosesc echipamentele de protecție care le-au fost puse la dispoziție și mizează în continuare pe noroc”, a spus Krasnoselski. În acest moment în regiunea transnistreană sunt confirmate 18 cazuri de coronavirus, cifră anunțată încă de duminică, iar trei dintre pacienți au făcut pneumonie. Tiraspolul nu are propriile teste și trimite probele biologice la Chişinău pentru confirmarea diagnosticului.
4 h
europalibera.org
Viktor Orban va conduce țara prin decrete pe durata pandemiei
Parlamentul Ungariei i-a dat puteri sporite premierului Viktor Orban, autorizându-l să conducă țara prin decret pe durata pandemiei de coronavirus. Legislativul dominat de partidul naționalist-conservator al premierului Orban, Fidesz, a aprobat proiectul legislativ cu 137 de voturi pentru și 53 împotrivă. Ungaria nu este singura țară care a intrat în stare de urgență după ce pandemia a ajuns în Europa, restrângând temporar libertățile civice. Unic este că parlamentarii unguri i-au dat lui Orban autoritate mărită pe termen nelimitat, permițându-i s-o dețină și după ce legislativul va ridica starea de urgență. Proiectul legislativ de la Budapesta a fost criticat în faza de pregătire atât de Uniunea Europeană, cât și de Oficiul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite.
6 h
europalibera.org
Ludmila Furtună: „Sistemul sanitar nu va putea învinge singur coronavirusul, trebuie să ne implicăm fiecare din noi”
Ludmila Furtună a activat zece ani ca medic anestezist la Spitalul Central (Ospedale Maggiore) din orașul Parma, Italia, țară care era una dintre destinațiile preferate ale cadrelor medicale din Chişinău.
7 h
europalibera.org
Premierul interimar israelian Benjamin Netanyahu a intrat în carantină la domiciliu
Premierul interimar israelian Benjamin Netanyahu a intrat în carantină la domiciliu după ce o consilieră a fost testată pozitiv cu coronavirus. Un oficial guvernamental israelian a declarat că Netanyahu nu s-a aflat în contact apropiat cu consiliera, pe care de altfel nici nu o cunoaște personal. Netanyahu va continua să conducă activitatea executivului prin video-conferință de la reședința sa din Ierusalim, a mai spus oficialul, fără să precizeze cât va dura acest aranjament. Știrea vine într-o perioadă de turbulență politică în Israel, unde mai multe alegeri succesive nu au dus la constituirea unei majorități parlamentare stabile.
europalibera.org
Alexandru Ambros:„Nu este sistată activitatea , nu putem să sistăm absolut totul, astfel ne vom opri”
Mediul de afaceri a fost afectat de impactul pandemiei cu COVID-19 și are nevoie să se ajusteze într-un context absolut nou, fără precedent pentru Republica Moldova.
europalibera.org
Covid-19: Previziunile care țin America închisă cel puțin până la sfârșitul lunii aprilie
Directorul Institutului pentru boli infecțioase, doctorul Anthony Fauci avertiza duminică, 29 martie, într-un interviu, că în Statele Unite s-ar putea înregistra între 100 si 200 de mii de decese, cauzate de COVID-19. Un număr care a căpătat un context mai clar, odată cu conferința de presă a președintelui Donald Trump, în cursul serii de duminică.   Șeful executivului american a anunțat că prelungește recomandările în vigoare de izolare socială, ceea ce practic înseamnă că țara va continua să nu funcționeze cel puțin până la 30 aprilie, deci încă o lună. Se știe că Trump anunțase cu o săptămână în urmă că dorește ca oamenii să revină la lucru de Paște, adică la mijlocul lui aprilie, ceea ce, la vremea respectivă a generat îngrijorare în comunitatea medicilor și experților sanitari. Se presupunea, pe baza informațiilor scurse de la Casa Alba, ca o serie de consilieri economici ai președintelui îl sfătuiau să repună economia pe picioare, fiind vorba de un an electoral. Și tot atunci se părea că cei doi consilieri medicali ai președintelui– Anthony Fauci si doctorul Deborah Birx – erau pe cale să piardă bătălia „pentru urechea președintelui”. Dar nu așa au stat lucrurile și argumentul folosit de ei este unul dintre modelele de anticipare a ceea ce s-ar putea întâmpla, model care arată că, dacă eforturile de contracarare sunt insuficiente, circa 2 milioane de americani și-ar putea pierde viața.   Aceasta este cifra invocată de președinte la conferința de presa de duminică, atunci când a spus – și astfel cifra oferită de Fauci în  dimineața aceleași zile a fost pusă în context – că s-ar considera un succes dacă, menținând America practic închisă până la 30 aprilie, cifra deceselor ar fi de 100 de mii sau mai puțin. Firește că acestea sunt modele teoretice, care depind de datele de plecare introduse și care tind să anticipeze, de obicei, scenarii mai grave decât realitatea. Dar chiar și așa, faptul că se anticipează că 100,000 de morți ar fi un succes în America, este de natură să dea fiori, pentru că până acum au murit 2,400 de persoane. Următoarele două săptămâni vor fi foarte grele. Președintele a anticipat că vârful crizei va fi undeva la mijlocul lui aprilie, urmând ca numărul de contaminări să scadă până la 1 iunie. Asta ar putea însemna că dacă aceste scenarii se adeveresc, America va reveni în acțiune în jurul acelei date. Dacă lucrurile evoluează conform planului sau chiar mai bine.
europalibera.org
Covid-19: Marea Britanie nu va reveni la normal pentru multe luni
În Marea Britanie, directoarea adjunctă a serviciului sanitar a avertizat că măsurile restrictive impuse pentru a încetini răspândirea noului coronavirus ar putea dura luni de zile dar nu sub forma unei înghețări totale a vieții sociale. Ele vor fi revăzute odată la trei săptămâni, și relaxare eventual, în funcție de evoluția pandemiei.   Viața socială în Marea Britanie este înghețată de o săptămână iar duminică se relata ca numărul victimelor a crescut cu 200 în numai 24 de ore, la peste 1.200. Premierul Borin Johnson pe de altă parte este printre cele peste 19.500 de persoane infectate cu Covid-19.
europalibera.org
Despre moartea unui medic de 79 de ani
„Dacă vom continua să fim iresponsabili, vom muri mulţi!”, a spus deunăzi premierul Ion Chicu. Ce să spun? Cred că cei responsabili înţeleg asta, iar cei iresponsabili vor ignora în continuare avertismentul. Guvernanţii mai bine i-ar pedepsi pe cei iresponsabili. Văd că se plimbă lumea pe străzi şi prin parcuri şi după interdicţia Guvernului. Am multe motive să fiu revoltat, dar primul e acesta: de ce, stimaţi conducători, oamenii simpli nu pot găsi măşti de protecţie? Eu le caut prin farmacii din 27 februarie şi nu le pot găsi. Dar voi, stimaţi conducători, aveţi sau nu aveţi măşti de protecţie? Sunt curios să ştiu. În final, am găsit pe cineva care face măşti acasă, dar cît de sigure sunt ele unul Dumnezeu ştie. Mă întreb dacă avem suficientă aparatură medicală în spitale. În februarie, cînd aici era încă linişte, dar cînd pandemia deja făcea victime în străinătate, ce au făcut conducătorii? Se gîndeau şi la altceva decît alegerile din Hînceşti Ştiind cît de fragil e sistemul nostru medical, în ciuda unor medici excelenţi, drepţi şi buni la suflet, statul ar fi trebuit să facă totul ca oamenii să evite internarea în spital. În absenţa unei dotări bune, a suficientelor aparate de întreţinere a respiraţiei, sosirea mai multor bolnavi în spitale ar însemna miza pe hazard. A murit vineri un medic de 79 de ani, răpus de coronavirus. Repet, un medic de 79 de ani. Şi mă întreb dacă medicul acesta, la vîrsta lui venerabilă, ar fi trebuit să lucreze. Unde sunt tinerii? Culegem acum roadele atitudinii tuturor conducătorilor moldoveni faţă de sistemul medical. Un sistem lăsat de izbelişte din 1991.
europalibera.org
În R. Moldova s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 32 noi cazuri de infectare cu coronavirus
În R. Moldova s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 32 noi cazuri de infectare cu coronavirus, a anunțat premierul Ion Chicu duminică, 29 martie, după-masă. Dintre cazurile noi, unul este de import (din Bulgaria), iar restul au apărut prin transmitere în R. Moldova. De la începutul epidemiei, în R. Moldova s-a înregistrat 263 de cazuri de infectare, două decese, iar 13 oameni s-au vindecat. Premierul Ion Chicu a mai spus că la Moldexpo, în Chișinău, va fi ridicat până miercuri sau joi un „spital-centru de triere” cu 700 de paturi pentru cazuri de coronavirus. Premierul a spus că judecând după evoluția numărului de infectări, acest spațiu ar urma să fie necesar de săptămâna viitoare și că se examinează alte măsuri de mărire a capacității unităților medicale, nu doar în capitală și orașele mari, ca cum, ci și la nivel raional. Premierul a mai spus că duminică au fost depistate în toată țara peste 100 de biserici care au încălcat regulile stării de urgență, urmând să fie amendate. Chicu a mulțumit cetățenilor care anunță poliția despre cazuri de încălcare a restricțiilor impuse din cauza epidemiei.
1 z
europalibera.org
În Federația Rusă sunt peste 1500 de cazuri confirmate cu coronavirus
Numărul cazurilor confirmate de coronavirus în F. Rusă a depășit 1500, cu 270 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Duminică, centrul rusesc de criză pentru epidemie a spus că numărul deceselor a ajuns la opt. Datele vin în ajunul închiderii granițelor F. Ruse. Anunțând această măsură la 28 martie, guvernul de la Moscova a spus că vor fi exceptați printre alții diplomații și șoferii de camioane. Majoritatea cazurilor de infectare noi anunțate duminică s-au înregistrat la Moscova, unde sunt cunoscute în total peste o mie de infecții. Autoritățile din capitala rusă au închis centrele comerciale, restaurantele și parcurile mai mari, de la 28 martie, pentru cel puțin o săptămână. Tot la Moscova a început reducerea transportului în comun.
1 z
europalibera.org
Autoritatea Aeronautică Civilă organizează curse charter pentru moldovenii din străinătate
Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a anunțat organizarea de curse aeriene charter pentru moldovenii din străinătate care vor să revină în țară. Potrivit unui comunicat de presă preluat de Unimedia.md, compania Israir Airlines va face o cursă Tel-Aviv-Chișinău luni, 30 martie, iar Air Moldova va aduce moldoveni acasă de la Nisa, în Franța, pe data de 1 aprilie. Guvernul de la Chișinău a îndemnat moldovenii care vor să revină în țară să se înscrie pe paginile de net și Facebook ale ambasadelor, astfel ca autoritățile să știe ce nevoi sunt, și să organizeze zboruri charter în consecință. Guvernul a criticat pe de altă parte „escrocheriile” care ar fi însoțit organizarea privată de curse aeriene charter pentru moldovenii care vor să revină în țară. Ministrul de Externe Oleg Țulea a spus că acele curse organizate de companii aeriene au fost „haotice”, și nu au ținut cont de cine avea nevoie cea mai mare de transport.
1 z
europalibera.org
Zilele libere pentru bugetari din perioada 30 martie-3 aprilie, considerate zile prezente la lucru
Zilele libere pentru bugetari din perioada 30 martie-3 aprilie vor fi considerate zile prezente la lucru, a decis sâmbătă Comisia Situații Excepționale, citată de IPN. Potrivit aceleiași decizii, se suspendă, pe perioada stării de urgență, dreptul de acordare a premiilor unice. Totodată, în decizia Comisiei se precizează că săptămâna viitoare nu se consideră de odihnă pentru cei care solicită acordarea sau se află în concediul de odihnă anual, inclusiv concediul de odihnă nefolosit, cu achitarea indemnizației de concediu și concediu neplătit.
1 z
europalibera.org